‘Het inzetten van financiële beloning is een vorm van luiheid
Dan hoeft een bedrijf niet te zoeken naar wat de medewerkers echt motiveert en betrokken maakt. Want dat verschilt namelijk per medewerker en lijkt daardoor meer tijd te kosten…’
Een opmerkelijke uitspraak van twee researchers, De Waal en Jansen
Uit hun onderzoek onder bedrijven krijgen ze een bevestiging van wat ze claimen allang te weten… Als een bedrijf de financiële beloning niet goed heeft geregeld, maken de medewerkers zich daar zo druk over dat dit de prestaties negatief beïnvloedt.
Financiële beloning heeft geen effect op lange-termijnprestaties
Als een bedrijf de financiële beloning echter wel goed heeft geregeld, heeft dat nauwelijks effect op de prestaties. Medewerkers vinden het normaal dat het goed is geregeld. De Waal verbaast zich er daarom over dat bedrijven nog steeds hun schaarse geld besteden aan beloning en bonussen. ‘We weten al een jaar of zestig dat het niet helpt’.
Ik heb precies dezelfde ervaringen. Een goede belonings- en bonusregeling motiveert vooral bij aanname van nieuwe medewerkers. Daarna gaan de medewerkers het normaal vinden, en werkt het zelfs demotiverend als groei in beloning of uitkering van bonussen uitblijft.
Zorg voor een passend beloningssysteem dat medewerkers motiveert
Een goed doordacht financieel beloningssysteem vormt een zekere basis voor je medewerkers. Ga daarnaast op zoek naar andere vormen van beloning die je medewerkers echt motiverend vinden en die ook waarde toevoegen aan jouw bedrijf.
Een paar voorbeelden
- geef je medewerker een belangrijke rol in een project
- maak hem mentor van een nieuwe medewerker
- bied aan een opleiding of cursus te volgen
- laat hem zijn specifieke kennis overdragen aan collega’s
Financiële beloning is een vorm van luiheid
Andere beloningen zijn een vorm van aandacht en motivering. Vaak waardevoller en met meer effect.
Een interessante gedachte…
© de Wereld van Personeel